2 Comments

ANDREI

Untitled1111111 

ANDREI este un montaj paianjen realizat pe o baza aparent stabila, un material intre hartie si carton. I se spune astfel pentru ca, odata terminat, poate fi desprins de pe baza de hartie si montajul ramane in aer. Pentru informatii privind preturi, click AICI.

Kit-ul se adreseaza incepatorilor in domeniul Electronicii, mai cu seama pentru tineri. Montajul este extrem de simplu, astfel ca pe foaia kit-ului se gasesc atat schema electronica cat si schema grafica a montajului. Tot ce este de facut este de urmat pasii cu atentie.WP_000556

KIT-UL CONTINE URMATOARELE COMPONENTE:

T1, T2 tranzistor npn BC 547

LED 1, LED 2 dioda luminescenta

R1, R2 rezistor 10k

Rp rezistor 100R (rezistenta de protectie)

C1, C2 condensator electrolitic 470μF

Baterie cu Litiu CR2032 (3V)

Sarma cupru diametru 0,5 mm

Fludor

Cum se procedeaza?

Pe schema grafica veti gasi 2 feluri de paduri (cu foita de cupru) destinate sustinerii in aer a componentelor ce urmeaza a fi lipite. Pentru LED-uri am folosit paduri cu diametru mai mare fata de tranzistoare.

Pasii de urmat pentru o functionalitate corecta:

1. Se testeaza LED-urile cu ajutorul bateriei, astfel terminalul mai lung (ANOD) al LED-ului va fi plasat pe PLUSUL bateriei, in timp ce terminalul mai scurt (CATOD) va atinge MINUSUL bateriei. Astfel se verifica functionalitatea diodei dar si polaritatea sa. In schema kit-ului ANDREI, LED-urile sunt plasate fata in fata, incat anodul fiecaruia din ele se afla pe bara de PLUS, adica cea de sus. Atentie, deci, la lipirea lor!222WP_000554

2. Polaritatea condensatoarelor se stabileste in acelasi mod, terminalul (piciorusul) mai lung este ANODUL, pe cand cel mai scurt este CATODUL.

333

3. Atentie la cele 3 terminale ale tranzistoarelor. Pentru simetria montajului, baza lui T1 si T2 se afla indreptate in  interior. Astfel, colectorul va fi conectat la Rezistenta de protectie in cazul ambelor tranzistoare, ceea ce face ca ele sa fie indreptate cu partea bombata spre dreapta (in acest mod colectorul va fi plasat sus si emitorul va fi plasat jos – vezi schema). Fiecare din cele 3 paduri destinate sustinerii tranzistorului apartine unui terminal al tranzistorului: sus-colector, mijloc-baza, jos-emitor.111

4. Se indoaie terminalele fiecarei componente in raport cu pozitia sa pe paduri. Pentru aceasta se foloseste un cleste cu cap drept.

5. Pentru lipirea componentelor folositi-va de mici greutati pentru sustinerea lor temporara ( NU FOLOSITI MAGNETI !!!)

6. Amintiti-va ca o lipitura corecta este una compacta si lucioasa! Lipirea se face cu Letkonul incins, cu varf curat (ascutit).

7. Nu toate componentele sunt lipite pe paduri, unele (cum ar fi condensatoarele) se sprijina pe terminalele celorlalte componente.

8. Dupa lipirea componentelor in montaj, se lipesc si cablurile de conexiune atasate bateriei si LED-urile se vor aprinde intermitent. Felicitari, tocmai ai terminat un circuit basculant astabil!

WP_000563

Untitled

Advertisements

Comentariul tau AICI

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: