Leave a comment

# 9 MONTAJUL DE MARTI Circuite logice cu tranzistor

Astazi este o zi insorita de vara, zi de stat la umbra, cel mai brobabil prin birouri sau in casa. Si precis v-ati spus in gand cand v-ati trezit: bai, ce as face un montaj astazi?! Zambim. Ei bine, montajul de astazi este o incursiune (cu cuvant mare luat de la radio-tv) prin doua scheme, de altminteri aproape la fel, in care vorbim despre circuite logice.

Circuitele logice (binare) sunt elementele constructive de tip hardware ale computerelor. Ele functioneaza pe principiul logicii binare, adică se folosesc pentru reprezentarea valorilor zecimale matematice de stari (valori) „0” și „1” (codul binar), stări de tensiune electrică, de exemplu: „0” = 0 V și „1” = +5 V (vezi intrerupatorul de lumina din camera, butonul ON/OFF la calculator. Rezultă din asta că un computer realizează, lucrând intern în codul binar, operațiile zecimale (din cod zecimal) ce-i sunt cerute prin instructiunile de program. Circuitele logice binare pot să îndeplinească diverse funcții logice și/sau aritmetice.

Montajele de astazi, întâlnite în orice calculator sunt realizate cu tranzistor bipolar npn şi două tastere. Iata cum functioneaza: se apasă pe Ta2, baza lui T se polarizează negativ prin R1, T se blochează, iar LED-ul  este stins. Se ridică Ta2 şi se apasă pe Ta1, baza tranzistorului se polarizează pozitiv prin R1, T conduce şi LED-ul se aprinde.

In cel de-al doilea montaj, LED-ul este aprins. Se apasă pe Ta2 baza se polarizează negativ prin R1, T se blochează şi LED-ul rămâne aprins deoarece este conectat direct la borna pozitiva prin R2. Se ridică Ta2 şi se apasă pe Ta1, baza este polarizată pozitiv, T conduce şi pune în scurtcircuit LED-ul care se stinge.

Lumitronic va doreste o saptamana de vis!

notebook_paper-1155x1077.bmpcooltext1059029806

Advertisements

Comentariul tau AICI

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: