Leave a comment

# 7 MONTAJUL DE MARTI Moduri de aprindere ale unui LED

Astazi ne-am propus sa vorbim despre un montaj simplu care prezinta posibilitatea de a conecta intr-un circuit o componenta pasiva sau activa (cum ar fi o lampa – atentie, nu se spune bec – , un electromotor, o dioda, un LED (tot dioda), un tranzistor sau oricare alt dispozitiv. De ce? Pentru a putea intelege mai bine cum circula un curent electric si cine il poate mijloci, cum putem declansa stoparea sau libera sa curgere.

Mai intai de toate, trebuie sa stim ca LED inseamna LIGHT EMITTING DIODE, dioda care emite lumina atata timp cat este parcursa de curent electric. In anul 2008, cel mai puternic LED comercializat aparținea firmei sud-coreene Seoul Semiconductor. Un singur LED din seria Z-Power P7 atinge performanța de 900 Lumen la 10 Watt, deci o eficiența de 90 lm/W, echivalând cu un bec obișnuit de 75W. Acum doar 4 luni de zile, pe 5 Martie 2013, firma Cree a prezentat Lampa LED de uz casnic cu o eficiență de 84 Lumen/Watt, consum 9 – 9,5 Watt, preț sub 10$ în varianta de 40W și fasung standard E27. Luminozitatea lămpii LED este comparabilă cu cea a unui bec incandescent de 60 Watt, atingând până la 800 Lumen, fiind și variabilă ( în combinație cu un variator de tensiune).

Montajul Lumitronic presupune conectarea a 3 LED-uri prin comutator, taster si releu Reed. Acestea sunt elemente de circuit cu doua sau mai multe contacte care inchid sau deschid unul sau mai multe circuite. Ele se actioneaza prin apasare, deplasare, tragere sau rotire, sau sunt actionate cu o ferita dura sau electromagnet. Dupa actionare, unele revin automat la starea initiala, altele raman in noua pozitie.

In imaginea de mai jos ne-am adresat cititorilor nostri chinezi. Pentru toti ceilalti, am descris LED-ul, lucru usor de gasit pe internet. Zambim.

notebook_paper-1155x1077.bmpcooltext1059029806

Advertisements

Comentariul tau AICI

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: