Leave a comment

# 4 MONTAJUL DE MARTI Circuit de protectie

Din cele mai vechi timpuri oamenii au simtit nevoia de a se proteja pe sine dar si bunurile lor. Daca la inceput acest rol a apartinut paznicilor, cu cat tehnologia a avansat sistemul de protectie a devenit mai comod si mai performant.

Acest model se bazeaza pe declansarea unei alarme. In munti, spre exemplu, daca doriti sa va protejati aria in care ati instalat cortul, il puteti imprejmui cu un fir agatat in patru bete plasate in fiecare colt, iar de fir puteti agata clopotei sau cutii improvizate care fac zgomot la agitare. Daca vreun animal va incerca sa patrunda in perimetru, se va impiedica de fir si-l va rupe, astfel declansand clopoteii si alarmandu-va ca cineva a incalcat perimetru.

Echipa noastra s-a gandit ca pentru astazi sa va prezinte un astfel de montaj, insa electronic, intitulat CIRCUIT DE PROTECTIE, care se activeaza cand contactul dintre punctele A si B se intrerupe. Pinul 4 este deconectat de la minus si circuitul astabil este activat pe o frecventa audio amplificata de circuitul Darlington. Se rupe firul de protectie si difuzorul emite un semnal de alarma. Pentru modificarea frecventei alarmei sonore se conecteaza la R1 valori intre 4k7 si 200k.

Astazi, aceste sisteme au evoluat intr-atat incat firul, care fiind rupt declansa alarma, a fost inlocuit cu fascicul laser. Odata intrerupt de un obstacol in miscare, acesta declanseaza alarma. Termenul englezesc folosit este Laser Trip Wire.

Desktopcooltext1059029806

Advertisements

Comentariul tau AICI

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: