Leave a comment

# 2 MONTAJUL DE MARTI Stop electronic

Semaforul este un dispozitiv de semnalizare optica care indica diferitele semnale referitoare la circulatie.

Primul semafor din lume a functionat in Londra anilor 1868 si era folosit pentru dirijarea trasurilor si a tramvaielor cu cai, pe timpul noptii. Luminile erau lampi de gaz inchise in globuri de sticla, ceea ce a dus la accidentarea pietonilor in urma exploziilor acestora. Inventatorul sau este inginerul de cai ferate Knight.

Inventatorul semaforului electric, care avea sa apara mai tarziu, in 1912, in Salt Lake City din Statele Unite ale Americii,  este politistul Lester Wire. Avea doar doua culori, rosu si verde dar si atentionare sonora la schimbarea acestora. Peste 5 ani se va instala si prima retea de semafoare dirijata manual, cuprinzand 6 intersectii.

LUMITRONIC va propune un montaj de stop electronic automat, foarte simplu de realizat. Astfel, montajul este format din doua CI 555 care comanda secvential 3 LED-uri, rosu, galben si verde. Prin schimbarea valorilor la condensatoarele C1 si C2 cu 1µF si 10µF se obtin diferite frecvente cu durate de aprindere diferite.


Untitled-1_150x150_p1 (1)

cooltext1059029806Nu uitati ca semaforul este un indicator caruia ne supunem cu totii, indiferent ca suntem pietoni, biciclisti sau automobilisti, atata timp cat suntem participanti ai traficului rutier!

 

Advertisements

Comentariul tau AICI

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: